SEO » Avainsana
Avainsana
Avainsanat ohjaavat kaikkea hakuliikennettä. Opi, miten hyödynnät hakutermejä verkkosivustosi optimoinnissa.
Mikä avainsana on ja miten sitä käytetään SEO:ssa vuonna 2024?
Avainsana eli hakutermi tai englanniksi keyword, on termi tai lause, jonka käyttäjät kirjoittavat hakukoneisiin etsiessään tietoa tietystä aiheesta. Avainsanat ovat keskeinen osa hakukoneoptimointia (SEO), sillä ne auttavat hakubotteja ymmärtämään, mitä verkkosivun sisältö käsittelee.
Kun hyödynnä hakutermejä oikein, voit parantaa sivustosi näkyvyyttä hakutuloksissa.
SISÄLLYSLUETTELO
1. Lyhyet avainsanat (Short-tail keywords)
Lyhyet avainsanat ovat lyhyitä ja yleisiä hakutermejä, kuten “kengät” tai “puhelimet”. Ne tavoittavat suuren määrän hakuja, ja kilpailu näistä avainsanoista on yleensä erittäin kovaa.
2. Pitkän hännän avainsanat (Long-tail keywords)
Pitkän hännän avainsanat ovat pidempiä ja tarkempia hakulauseita, kuten “lasage valkokastikkeen korvaaminen” tai “aito italialainen lasagne ohje”. Vaikka näillä sanoilla on yleensä vähemmän hakijoita, ne ovat erittäin kohdennettuja ja siten niillä on yleensä korkeampi konversioprosentti.
3. Brändisanat (Branded keywords)
Brändiavainsanat sisältävät tietyn brändin nimen, kuten “Apple iPhone”, “Fiskars kirves” ja “Iittalan sininen maljakko”. Nämä avainsanat auttavat käyttäjiä löytämään tietyn brändin tuotteita ja palveluja. Brändisanoja ei lasketa SEO-projektin voitoksi, ja niitä käytetään yleensä maksetussa mainonnassa (SEM, Search Engine Marketing).
4. Lokalisoidut avainsanat (Geo-targeted keywords)
Nämä sanat sisältävät maantieteellisiä sijainteja, kuten “ravintolat Helsingissä” tai “Tampere hotelli”. Sanat ovat hyödyllisiä paikallisten yritysten hakukoneoptimoinnissa ja etenkin silloin, kun yrityksellä on oma kivijalkaliike, jonka sijainti ja aukioloajat halutaan löytyvän Googlesta ja Google Mapsista.
Hakukoneet, kuten Google, ymmärtävät entistä paremmin käyttäjien hakuhakutarkoituksia eli intentiota.
Intentio voidaan jakaa neljään päätyyppiin:
1. Informational eli tietopohjaiset haut (how to)
Informational-haut sijoittuvat ostopolun alkupäähän.
- Käyttäjät etsivät tietoa tai vastauksia kysymyksiinsä, kuten “miten leipoa pizza” tai “historia Ranskan vallankumous”. Informatiiviset avainsanat ovat tärkeitä sellaisen sisällön luomisessa, joka vastaa käyttäjien tiedontarpeisiin.
2. Navigational eli navigaatiohaut eli brändihaut
Nämä haut sisältävät aina brändin nimen: “Iittalan sininen maljakko”, “Fiskarsin kirves” tai “Apple iPhone”.
- Kun käyttäjät hakevat navigational-hauilla, he haluavat löytää tietyn verkkosivuston (“SEO MasterClass koulutus”) tai sivun, kuten “Facebook kirjautuminen”.
3. Commercial eli myyntitapahtumaa edeltävä, usein vertaileva haku
Kun avainsanan intentio on Commercial, se tarkoittaa, että käyttäjät vielä vertailevat tuotteita tai palveluja ennen kuin ovat valmiita ostamaan sen. Näitä hakuja voivat olla “älypuhelin vertailu”, “Semrush vai Ahrefs” ja niin edelleen. Nämä avainsanat ovat tärkeitä sisältömarkkinoinnissa ja tuotekuvauksissa.
4. Transactional eli ostohousut jalassa!
Tällaisilla avainsanoilla asiakkaat ovat valmiita tekemään ostoksen tai muun transaktion. Hakutermi voisi esimerkiksi olla “naisten kengät verkosta”, “tilaa postipaketti” tai “osta BookBeat”. Transaktionaaliset avainsanat ovat keskeisiä konversioiden maksimoimisessa.
Transaktioita eli konversiota tuovia tapahtumia voisivat verkkosivustolla olla esimerkiksi:
- tuotteen osto
- koekäytön aktivointi
- oppaan lataus
- uutiskirjeen tilaus
- yhteydenottopyyntö
- webinaariin ilmoittautuminen.
Hakusanojen käyttö on vain osa SEO-optimointia; jotta sanoista saa irti kaiken hyödyn ja potentiaalin, tarvitaan huolellisesti suunniteltu SEO-strategia.
SEO-strategiassa on tärkeä ymmärtää käyttäjien intentiot ja valita avainsanat, jotka parhaiten vastaavat näitä tarkoituksia. Tämä tarkoittaa, että pelkkä avainsanojen käyttö ei enää riitä, vaan sisältöä on kehitettävä vastaamaan käyttäjien oikeita tarpeita, kysymyksiä ja haasteita.
Jos haluat syventää osaamistasi, olet lämpimästi tervetullut SEO-koulutuksiimme.
1. Hakusanatutkimus ja avainsana-analyysi
Käytä avainsanatyökaluja, kuten Google Keyword Planner, Ahrefs tai SEMrush, jotta löydät oikeat avainsanat ja ymmärrät niiden kilpailutilanteen ja hakuvolyymit.
Hyödynnä avainsanoja SEO titlessä, metakuvauksessa ja sisältötekstissä.
2. Sisällön optimointi
Luo laadukasta ja ajantasaista eli relevanttia sisältöä, joka vastaa käyttäjien kysymyksiin ja tarpeisiin. Käytä avainsanoja luonnollisesti otsikoissa, väliotsikoissa, tekstissä sekä kuvien ALT-nimissä.
3. Varmista hyvä käyttäjäkokemus
Varmista, että verkkosivustosi on käyttäjäystävällinen, mobiilioptimoitu ja moitteettomasti toimiva. Hyvä käyttäjäkokemus parantaa sivuston sijoitusta hakutuloksissa. Mutta ennen kaikkea se on asiakaspalvelua.
4. Sivuston sisäinen linkkirakenne
Rakenna vahva oman sivuston sisäinen linkkirakenne mutta myös sivuston ulkoinen linkkirakenne. Linkit auttavat hakukoneita löytämään ja indeksoimaan sisältösi tehokkaammin.
Avainsanatyökalu auttaa sinua valitsemaan parhaat avainsanat. Lue listaus parhaista maksullisista ja maksuttomista avainsanaohjelmista ja valitse suosikkisi.
Optimoinnin iloa!
Mikäli haluat kehittää SEO-taitojasi entisestään, olet lämpimästi tervetullut hakukoneoptimoinnin koulutuksiimme.
Syvennä SEO-taitojasi
Tilaa opintokirje ja syvennä osaamistasi entisestään.
Kiitos, saat meiltä pian postia. 💌🎓
Opi SEO
Opiskele SEO-mestariksi koulutusohjelmissamme
Tule mukaan hakukoneoptimoinnin koulutuksiin ja vie SEO-taitosi uudelle tasolle.